Bingkisan Suara Perjuangan 1

Assalamualaikum,

Berikut adalah audio deklamasi sajak ‘Ayuh Berdiri’ yang saya dedikasikan kepada para pemuda dan pemudi yang memikul dakwah tanpa penat dan lelah dalam usaha untuk mengembalikan Islam dalam kehidupan.

Memandangkan ini adalah percubaan pertama saya maka sudah tentu mutu penyampaiannya tidak berapa memuaskan tapi diharap para pengunjung sudi-sudikanlah untuk menghayatinya.🙂

Juga jika ada komen, misalnya, untuk mencadangkan kepada saya supaya tidak lagi mendeklamasikan sajak di masa-masa akan datang… sila jangan keberatan untuk menyatakannya. Saya sedia untuk menerima komen tersebut!🙂

Sila muat-turun di sini.

Wasalam.

21 Comments (+add yours?)

  1. samurouh
    Aug 11, 2009 @ 16:49:45

    salam,hehe 1st time dengar suara Fikrul Mustanir best gak sajak enta emm tp ana ni jenis yg suka membaca kalau bleh entri seterusnya siapkanlah dengan tulisan sekali nanti boleh ana copy.wslm:D

    Reply

  2. jebbat
    Aug 11, 2009 @ 21:55:59

    Best akhi.

    Jika tak keberatan, ana cuma nak bagi pandangan ana sikit boleh.

    Mungkin akan lebih “gempaq” lagi jika di lagukan dengan lebih bertenaga.
    InsyaAllah.

    Kali pertama dgr ni…. apapun, voice memang best. Membangkitkan semangat yang hilang. Teruskan………

    Tahniah FM.

    Reply

    • fikru1mustanir
      Aug 11, 2009 @ 22:14:21

      Terima kasih akhi atas cadangan itu.

      Sememangnya ana ada fikirkan untuk meletakkan lagu latar, cuma ana tidak ada audio mixer untuk berbuat demikian. Deklamasi sajak itu pun ana rakam hanya menggunakan recorder di handphone.

      Untuk melagukan sajak tu… buat masa ini ana rasa ana tak mampu. Ana hanya ada sedikit pengetahuan dalam bidang musik kerana semasa sekolah dulu ana merupakan ahli brass band di sekolah ana. Cuma pengalaman tersebut masih tidak memampukan ana untuk mencipta lagu.🙂

      Wasalam.

      Reply

  3. samurouh
    Aug 11, 2009 @ 22:45:02

    salam ziarah lagi sekali emm Maharani tu ada maksud disebaliknya ke or enta dok kat Bandar Maharani,Muar.Kalau ye kat situ kampung ana

    Reply

    • fikru1mustanir
      Aug 11, 2009 @ 22:54:51

      Ssshhh! cakap pelan-pelan… lebih kurang camtu la! Hehehe… balik kampong nanti boleh ziarah ana! Boleh pekena kopi kat bentayan!🙂

      Reply

  4. jebbat
    Aug 11, 2009 @ 23:40:26

    ok tuu akhi

    Bagi email enta kat ana. Ana dah echo sikit sajak tuu…
    dan ana amik sajak saja….

    Mungkin enta nak dengar dulu.

    Reply

  5. jebbat
    Aug 11, 2009 @ 23:42:41

    takpa akhi.

    Cuma tak per akhi… lama-lama akan boleh lagu punya…
    InsyaAllah… boleh la nanti edit buat video dalam youtube…
    Mesti best laaa…

    Reply

  6. jebbat
    Aug 11, 2009 @ 23:47:03

    Maksud ana bukan lagu macam cd tuu… cuma melagukan…
    Macam masa permulaan tuu kan….

    Pejuang Muda!!!

    Mungkin boleh tinggikan suara seperti menyeru di depan sejuta pemuda…
    Fuhh… xcited laa akhi nak dgr… lagipun bila dah echo sikit sajak akhi… suara tuu memang best laaa… menggerunkan juga… tp semangat…

    Apapun… you’re the best laa akhi…

    Reply

  7. samurouh
    Aug 12, 2009 @ 01:51:41

    salam haha tepat jangkaan ana.Rumah ana kat kampung jeram yg ada markaz besar PAS.

    Reply

  8. wuzara
    Aug 12, 2009 @ 20:18:47

    Permulaan yang baik untuk selepas ini deklamasi di pentas umum.

    Andai diberikan aku 1000 pemuda,
    nescaya aku kugegar satu Malaysia.

    samurouh, taknak ajak ana sekali ke? hehe…🙂

    Reply

  9. sulaiman akhlaaken
    Aug 14, 2009 @ 03:54:44

    salam,

    sekadar kritik dari juri tak bertauliah Akademi Fehlastik…
    Intonasi saudara kurang mantap, masih ditahap tidak konsisten. perlu penambah-baikan didalam penekanan bait puisi saudara. Dimana perlu berhenti, dimana perlu dikeraskan dan dimana perlu ditegaskan.. Melodi dan alunan juga masih tidak konsisten.. perlu dapatkan alunan yg lebih ‘mantop’.. kekeke.. secara keseluruhan agak memuaskan, walaupun ‘pitch’ masih lari.. kena buat alignment lebih lagi…

    sekian dari bekas juara pendeklamasi sajak peringkat sekolah.. kekeke

    Reply

    • fikru1mustanir
      Aug 14, 2009 @ 04:44:02

      wa alaikumussalam,

      Baik sifu!

      Wooo banyak laa….dah bagi dengar free pun nak banyak songel!!

      Hehehehe…akan dipertimbangkan…jazakallah.🙂

      Wasalam.

      Reply

  10. wuzara
    Aug 14, 2009 @ 04:47:16

    ana rasa kalau juara deklamasi sajak yang sampaikan,
    akan jadi pitch tinggi sentiasa,
    bitnya pasti laju, double semi trebel.

    hahaha….
    penat… penat!!!

    Reply

  11. sulaiman akhlaaken
    Aug 14, 2009 @ 07:43:59

    salam wuzara..

    kalu dah kata juara tak lah mcm tuh jadi bunyinya..
    kalu asik tinggi jer, laju semacam habis jadi mcm antalah jwbnya…
    juara dia mesti ada gaya, kalu tak, tak juara, tapi guaner…
    kekeke

    Reply

  12. muhammadghazi
    Aug 15, 2009 @ 23:46:39

    Salam, saya ternanti-nanti akan tibanya produksi “Secangkir Kopi dari Turki”. Barangkali dapat menyaingi keindahan puisi-puisi karya FM… hehe… Maaf ye sdr SA atas spoiler ini… hehehe…

    Reply

  13. Faizal
    Aug 29, 2009 @ 06:49:22

    Wah… blog puisi ini telah menapak selangkah lagi dengan mamasuki arena audio dan mgkn video lps ni…

    Saya cadangkan saudara sulaiman ni cuba mendeklamasikan sajak ini.. Hehe.. Nak juga dgr suara “bekas juara” deklamasi sajak “budak sekolah”. Amacam?

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: