Dadah: Umpan Penderitaan

Dadah: Umpan Penderitaan

Sapaan pertama nikmat
Dengan haruman kembang setaman
Sapaan seterusnya laknat
Sumpah seranah penyesalan.

Sentuhan pertama bahagia
Dengan warna-warna penghias khayalan
Sentuhan seterusnya derita
Keluh kesah kesengsaraan.

Kecapan pertama surga
Dengan gemersik petikan kecapi
Kecapan seterusnya neraka
Api pemusnah harga diri.

Dari puncak kemuliaan
Kau seret pemujamu ke lembah kehinaan

Dari gedung kemanusiaan
Kau sesatkan korban ke rimba kebinatangan

Dari samudera kehormatan
Kau hanyutkan bahtera ibunda ke lubuk keserakahan

Dadah!
Kau adalah syaitan yang menjanjikan kepalsuan.

Wahai kawan,
Sedarlah hidupmu punya misi
Untuk  meraih redha Illahi
Engkau juga punya visi
Tuntunan dari samawi

Walaupun  hidup penuh liku
Hanya syariat penyelesaian buatmu
Jika kau pilih jalan keparat
Kelak dirimu menjadi bangsat

Dadah bukan sahabat, yang boleh dijadikan tongkat
Sekali kau terpikat, selamanya kau terikat

Dadah bukanlah teman, yang setia untuk diganding tangan
Sekali kau tertawan, kau lah hamba dia lah tuan

Dadah!
Kau adalah umpan jerangkap syaitan
Sedap mengecap di permulaan
Derita menyelinap di hujung jalan
Di pintu gerbang melambai khayalan nikmat
Pahit dan sengsara menerpa di garisan penamat

Fikrul Mustanir
Mei 2009

20 Comments (+add yours?)

  1. via
    Jun 24, 2009 @ 01:36:03

    sangat baik hingga tidak dapat terungkap…

    Reply

  2. via
    Jun 24, 2009 @ 03:52:30

    okay….lagipun via nak ambil sajak fikrul ni…untuk pertandingan kat skola…thank you….

    Reply

  3. via
    Jun 25, 2009 @ 03:13:11

    thank you…..doakan via agar via dapat menyampaikan sajak ni dgn baik…..

    Reply

  4. joanne jankins
    Feb 04, 2010 @ 12:15:25

    very good …. i ned this for a sajak contest …. u helped a lot ….. hope to find mre items from u :))

    Reply

  5. fikru1mustanir
    Feb 07, 2010 @ 06:00:26

    Hi joanne,

    Thanks for ur appreciation!🙂

    Hope to hear more from u about the contest.

    Reply

  6. anynomous
    Feb 07, 2010 @ 10:47:34

    Hmmmm….bagusnya sajak kamu.Saya hendak pinjam untuk pertandingan sajak minggu kemanusiaan kat sekolah.Harap boleh ye.

    Cheers….=)Hoping to hear more…hehehe

    ______________________________________________________
    A tiger shows its true stripes with its fur and skin,
    but a man shows his true stripes with action of himself.
    -ANYNOMOUS-………=P

    Reply

    • fikru1mustanir
      Feb 07, 2010 @ 11:18:50

      Silakan….:)

      Sambil itu lihat-lihatlah karya saya yang lain-lain di blog ini, saya kira banyak kebaikan yang boleh diperolehi darinya.

      Terima kasih kerana memberi peluang kepada saya untuk berkongsi pahala.

      Reply

  7. ramizah ariq
    Apr 12, 2010 @ 03:54:55

    OKEY KE KEYOW

    Reply

  8. suraya
    Apr 20, 2010 @ 09:16:10

    saya nak pinjam jugaklah sajak ni tuk pertandingan …bolehn ye…terima kasih…

    Reply

  9. princess
    May 06, 2010 @ 09:12:19

    eehh sedapnya sajak ni hehe🙂

    Reply

  10. sham
    Jun 21, 2010 @ 09:17:24

    amat baik…minta izin saya ambil untuk tugasan anak saya di sekolah.

    Reply

  11. lulu nana
    Sep 06, 2010 @ 08:55:58

    Sangat bagus!! Tahniah..
    Minta izin utk copy n post dlm fb saya.

    Reply

  12. Jassen Mandala
    Mar 07, 2012 @ 10:47:44

    saye dah amek ye,, minta izin dri fakrul

    Reply

  13. saiful
    Mar 14, 2013 @ 09:56:35

    tq , i lost my paper . luckily i faund this website

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: